Pages

Monday, October 31, 2011

DAY 8 (31/10/11)

Mata dah berat nie... tapi saya akan selesaikan menu untuk hari nie... ESOK saya akan senaraikan makanan dan maklumat carb serta resepi-resepi sekali.InsyaAllah....

BREAKFAST: AIR 4 CAWAN, SOSEJ 4 & MULTIVITAMIN..
LUNCH: AIR 4 CAWAN, PARU LEMBU 6 KPG , SAYUR BAYAM 1 CWN & AIR
ada beli ikan keli goreng berlada tapi saya tak makan sebab kenyang.
DINNER: TOMYAM SAYUR (homemade)
Ada buat telur dadar pun tak makan...maybe tapau esok atau masuk dlm salad caca marba..

TAK ADA KANTOI
Hari ini saya buat senamrobik..dah bule ikut dah 70%...susah jugala... anyway janji berpeluh...
Waktu saya menaip ni pun saya buleh rasa lemak dipeha saya mcm sedang mengalami fat burning...:)

DAY 7 (30/10/11)

Hari nie memang tak sabar jer nk pergi kerja esok sebab mesin penimbang di sana. Saya amalkan menimbang menggunakan alat yang sama...sebab penimbang ni selalu nya x sama...(x accurate la).. Lepas tu adalah berkata-kata dalam hati... kalau x turun langsung atau sikit..kene kaji balik apa yang tak kena.. ataupun tak payah diet lagi la. huhu x yakin dengan diri sendiri la nih... Hari ni sibuk sebab participate dalam jualan garaj so makan memang lintang pukang, cuma air maintain  juga...2.5 liter lebih..

BREAKFAST: AIR 4 CAWAN, TEMPE GORENG BEREMPAH (saiz 5cmx5cm) 4
LUNCH: lewat sangat 4pm br lunch, AIR, SOSEJ HONEYCHIC 2, CHICKEN FILLET 3
DINNER: SUP CAMPUR SEBUNGKUS...beli kat pasar malam..PYSILIUM HUSK & AIR

KANTOI: SOS KICAP PEDAS SUP CAMPUR (terlupa...)
Saya dah makan sosej honeychic yang dicadangkan oleh Dzul dan rasanya lebih sedap dari brand Ramly...seriusss.. Carb hanya 0.7g
p/s: Kadang2 saya ada minum teh strawberry lipton TANPA gula untuk hilangkan rasa tak sedap di tekak..

DAY 6 (29/10/11)

WEEKEND!! apakah dugaan hari ini? kantoi tak? hehe..NEVER!..Pagi asben wat breakfast roti gardenia salut telur..(saya bukan buli asben tp dia memang suka buat breakfast tau) so baki telur tu dia goreng untuk saya. Hari ni plan nak jalan2 kat Jusco Bukit Raja Klang..lama tak jalan-jalan ujung minggu...:) asben belikan DVD 10 minute solutions "fat blasting dance mix" instructor Jennifer Galardi. Best lagi yang saya buat pada hari ke 3...tp nk menjaga hati asben saya tengok dvd ni. sebenarnya step susah... maklumlah beginner..hihi Masuk kali kedua dah bule ikut dah... saya senamrobik ni 45min jer...saya panggil senamrobik bodo2 jer...

 BREAKFAST: AIR 4 CAWAN, TELUR DADAR 1/3 X 2..=0.2g , AIR BANYAK (saya x amik multivitamin sbb tertinggal kt opis)

LUNCH: AIR 4 CAWAN, 1/2 CHICKEN NANDOS HOT PERI PERI..ermm delicious! AIR BANYAK

DINNER: AIR 4 CAWAN, TOMYAM CAMPUR, PYSILIUM HUSK
tomyam nie manis, so cikgu pesan kalau manis tinggi carb so saya x hirup kuah just makan isinya sahaja

KANTOI:SOS HOT PERI PERI NANDOS (buat mcm x bersalah)
JUMLAH CARB : ?g ++sos hot peri peri

Hari ni senaman, semangat DVD baru...huhu
p/s: Kadang2 saya ada minum teh strawberry lipton TANPA gula untuk hilangkan rasa tak sedap di tekak..

DAY 5 (28/10/11)

Hari Jumaat... keje gomen rehat panjang bule g shopping & makan2... so saya dah bgtau kat kawan2 saya, "aku diet tak leh makan nasi".. diorg ok jer...siap bagi semangat..macam tu baru kawan...hihi

BREAKFAST: TUNA ROLL (5g) sedap so buat lagi.., MULTIVITAMIN & AIR 2.5 LITER
LUNCH: IKAN KELI BAKAR 1, IKAN KEMBUNG BAKAR 1 & SAYUR TUMIS 1 semua makan  kat medan selera ikan bakar seksyen 6 shah alam jer..
DINNER: SALAD CACA MARBA....PYSILIUM HUSK DAN AIR BYK2

KANTOI:CICAH IKAN BAKAR (Kalau x cicah x sedap lar...)
JUMLAH CARB : 15g ++CICAH KICAP CILI

Hari nie tak senaman sebab sibuk... Pastikan target jumlah air dicapai setiap hari..
p/s: Kadang2 saya ada minum teh strawberry lipton TANPA gula untuk hilangkan rasa tak sedap di tekak..

DAY 4 (27/10/11)

Hari ni terasa sangat simptom2 ketosis, tekak rasa pahit dan sakit kepala..Mood hari ni ceria sebab tak sabar nk tunggu lunch nak makan sedappp...(mcm hari ke 3 la..) breakfast saya buat sendiri hari nie sambil ajar asben huhu.. "Tuna Roll" resepi Dzul tapi dia guna sardin, saya guna tuna tin hijau tu.. SEDAP! nikmatnya diet mcm nih.. Hari nie saya buat kesimpulan, air tu betul2 buat saya kenyang, (tetapi ingat! mesti minum dulu sebelum makan), Pysilium Husk pulak memang bule buat kita rasa kenyang juga... selain dari elakkan sembelit. Saya juga baru tahu yang saya x suka ayam...huhu.. patut ker?

BREAKFAST: TUNA ROLL (5g) cari kat label resepi yer..., MULTIVITAMIN & AIR 2.5 LITER
LUNCH: IKAN KELI BERLADA 1, PARU GORENG 7 kpg & SAYUR TAUGEH 1 (x habis) semua beli kat medan selera jer..
DINNER: SUP CENDAWAN CARGAS cari kat label resepi yer, PYSILIUM HUSK DAN AIR BYK2

KANTOI:KEROPOK TWISTIES SATU SUDU BESAR SHJ...teringin.
JUMLAH CARB : 13g ++twisties

Semakin hari semakin seronok diet nih sebab kenyang...dan hari ni juga saya senaman aerobik dengan tengok nie...http://www.videosurf.com/video/dance-dance-dance-fitness-7729773 best tau... buat sorang2 dengan lappy.. huhu :)

DAY 3 (26/10/11)

Cuti Umum Deepavali!! menurut pembacaan, semua orang takut diet time cuti banyak dugaan..saya pun begitu juga namun Alhamdulillah saya berjaya mengharunginya... Time lunch paling best sebab saya pertama kali makan salad dan baru saya tahu salad tu best dan sedap!!

BEKFES:  AIR 4 CAWAN, SOSEJ 1, TELUR DADAR 2 & MULTIVITAMIN 
LUNCH: SALAD yg mengandungi, SOSEJ 1 , TELUR 1/2, MAYONIS 1SD & KEJU 2,
semua bahan2 tu saya potong halus dan gaul..sedapp!! sepanjang hari saya minum air pastikan 2.5 liter habis.

DINNER: AIR 4CAWAN, TOMYAM CAMPUR (beli kat kedai jer), AIR 4 CAWAN LG DAN PYSILIUM HUSK 1 SD BESAR...

KANTOI: TIADA
JUMLAH CARB : 7.8g ++ tomyam (?g)

Semakin hari semakin seronok diet nih sebab kenyang...dan hari ni juga saya senaman aerobik dengan tengok nie...http://www.videosurf.com/video/dance-dance-dance-fitness-7729773 best tau... buat sorang2 dengan lappy.. huhu :) masa time aerobik nih baru perasan tekak mcm rasa pahit sgt ...menurut pembacaan, ketosis dah berlaku, dimana badan saya sudah menjadi mesin pembakar lemak...

DAY 2 (25/10/11)

GEMUK ITU HODOH!!! perkara ni yg saya asyik sebut kepada minda separa sedar saya nie.. so saya buat keputusan nak teruskan jua. Dinner day 1 masih ada baki ayam 2 ketul so asben tapaukan dgn sosej 4 btg..(merajuk kot sebab saya komplen scramble egg x sedap..hihi..padan muka aku)

BEKFES: SOSEJ 2 SHJ, AIR 4 CAWAN & MULTIVITAMIN
walaupun berbekalkan ayam 2 ketul dan sosej 4 btg.. saya tetap x selera.. alasan, sosej ramly tu masin & saya x lalu makan ayam goreng tanpa nasi... huk huk 

LUNCH: PARU LEMBU GORENG SAMBAL 6 KPG (potong sederhana), IKAN KELI BERLADA SEEKOR, SAYUR ASIN MASAK LEMAK (x amik kuah) AIR 2.5 LITER
hari nie beli kat medan selera... kenyang dan berselera tp x tahu carb utk paru sbb pernah baca ada yg makan utk diet ni, saya beli lah..(dari internet carb paru lembu 0g)

DINNER: AIR 4CAWAN, SUP CENDAWAN CARGAS, AIR 4 CAWAN LG DAN PYSILIUM HUSK 1 SD BESAR...
sup cendawan adalah resepi dari adik Dzul.. nanti saya bg resepinya...
Esok cuti Deepavalli, so asben ada buat barbeku... saya pun makan IKAN CENCARU BAKAR 1/2 dan UDANG BAKAR 4 ekor...
KANTOI: AIR OREN SUNKIST SATU "SIP"(SAPER SUH BUAT AIR KAN?! JGN BUAT)
JUMLAH CARB : 14g ++ AIR OREN

p/s: anda bule tambah 3 ekor ikan lg kalau x kenyang utk cukupkan 20g...tp saya dh kenyang...

DAY 1 (24/10/11)

Hari pertama paling teruk dah sampai tahap nk menangis kelaparan sebab bekfes dan lunch mmg x best! so time balik keje laparrrr gilerrrr..... dah nak batalkan diet hari tu... tp bila asben wat derk jer..ku teruskan jua..

BEKFES & LUNCH: SOSEJ RAMLY 6 BTG, TELUR SCRAMBLE EGG 1
AIR 2.5 LITER & MULTIVITAMIN
sebenarnya sosej 7 btg tp masin sgt x lalu la, scramble egg pulak 4 tp tak suka, nk wat mcmana asben yg buatkan. Baki tu anak2 yg habiskan... oklah tk membazir kan?. 

DINNER: AIR 4CAWAN, TELUR DADAR 2 , PEHA AYAM 2 KETUL CICAH DGN MAYONIS 1 SD, AIR 4 CAWAN LG DAN PYSILIUM HUSK 1 SD BESAR...
disebabkan kelaparan yg amat sangat, ayam yg sepatutnya 4 ketul jadi 2 ketul...penat dan letih = x selera..
KANTOI: KEK COKLAT SATU SUDU KECIL...(JGN BUAT)
JUMLAH CARB HARI PERTAMA: 15.8g ++ KEK COKLAT

DIET RENDAH CARB *PHASE 1*

MUKADIMAH
Bismillahirrahmanirrahim.....
Alhamdulillah selepas 7 hari saya berjaya menurunkan berat sebanyak 4 kilo tanpa sebarang minuman diet dipasaran...Tak pernah terfikir bule turun sebanyak tu... mungkin bg sesetengah org biasa lah 4 kilo tp bg saya ..betul ker? betul ker nie? Sampaikan asben saya pun bule sms.."Mesin timbang tu rosak la tu".
Sebenarnya saya memang ada plan nak update kat blog apa yg saya makan tapi disebabkan ketakyakinan saya terhadap diri sendiri maka saya just rekod kat notebook.."manalah tahu kut menjadi kan" 
Kat blog nih saya nak kongsikan apa yg saya makan dan minum sepanjang 7 hari tu.. Tetapi harus diingatkan, setiap org tak sama so jgn pelik kalau berat anda tetiba turun sikit atau turun banyak nanti... cuma pesanan saya mesti ada ilmu dan keazaman...
Ilmu yang saya maksudkan, saya ada membeli buku "DIARI BAGAIMANA SAYA KURUS" dan khatam semua penulisan adik DZUL kat www.taknakgemuk.com.. dan juga kat sini rahsiaaku-myoliza.blogspot.com
Keazaman pulak, kenapa anda mahu kurus? bagi saya kurus itu memudahkan saya menjalani aktiviti harian termasuk shopping baju... GEMUK ITU HODOH!... dan INGAT OBESITI bule menyebabkan penyakit penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, sakit jantung dan lain lain (mcm doktor pulak) maklumlah keje kat klinik...kerani jer... 
Sebelum memulakan diet ni saya ada menetapkan perkara2 berikut dan memastikan semua tersedia:
1. TARGET BERAT YG DIINGINI  60KG
2. BELI PYSILIUM HUSK
3. BEKAS AIR MIN 2 LITRE UTK BAWA KE OPIS
4. MULTIVITAMIN
5. TIMBANG BERAT SETIAP MINGGU
6.MAKANAN RENDAH CARB
7. CATAT BERAT HARI PERTAMA DIET (77.6KG)
okay dah selesai mukadimahnya..... kita ke tajuk seterusnya apa yg saya makan dan kantoi dari hari 1 hingga 7...





Saturday, October 01, 2011

KEK BATIK @ KEK BISKUT MARIE

Resepi ni dari jiran2 ku hasil dr baraan utk raya 2011, aku blum buat ttp utk elakkan terlupa baik aku simpan kt sini... Nanti dh siap I upload gambar yer....

BAHAN:o
Biskut marie 400-500gm sepeket
Butter seketul (saiz biasa)
Susu pekat setin
Serbuk koko secawan
Telur 5 biji
Esen vanilla

CARA2:
Cairkan butter, masukkan serbuk koko n susu pekat. Kacau smpi mesra.
Kemudian masukkan telur yg dh dikacau dgn esen vanilla terlebih dahulu. Kacau smpi mesra.
Kemudian masukkan biskut & biar sejuk, x payah masuk peti yer.

Selamat mencuba.... ;)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Followers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Weight loss tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...