Bahagia Jiwa: Menu Berbuka & Sahur ATKins

Pages

Followers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

Thursday, July 19, 2012

Menu Berbuka & Sahur ATKins

Ramadhan datang lagi...
Arini tengok anak bulan.. best tau bila nak puasa ni, tambah pulak puasa kali ni saya dan suami sama2 nak atkins..
Sepatutnya esok patut dah sibuk2 siapkan membeli semua menu untuk bersahur dan berbuka, tapi... Ape menunya pun saya sendiri tak tahu..

Hehe...menu sama jer mcm sebelum ni cuma masa makan jer beza... So nadia nak kongsikan sikit la bagaimana nak berpuasa cara atkins. Sumber rujukan; my sifu Dzul (blogger taknakgemuk.com) dan ditambah sedikit oleh saya

BERBUKA
Pastikan air berbuka 2 liter, abiskan la sebelum tido
Makanan dalam 5gm karbohidrat
Ambil multivitamin sebelum tido

BERSAHUR
Minum air satu liter, lg bagus kalau bangun awal utk minum air dan senaman
Makanan pastikan 15gm karbohidrat
Ambil fish oil untuk rasa bertenaga sepanjang hari berpuasa..

Senaman kalau nak buat samada selepas berbuka atau sebelum bersahur (awal pagi)

Ini cara yg formal... Kalau anda nak ubahsuai terpulang... Janji berat turun kerana bagi saya kalau nak berdiet kita kene happy baru la berat turun dan kita bule buat dalam tempoh yang lama... Ada orang nak cepat kan.. tapi bagi saya, diet tu satu amalan yg bukan kita nak buat cepat2 dan sementara..tapi nak buat for a lifetime kan?.. so fikir2kanla..

Ini contoh menu yang saya cedok  dari sifu diet.. (baru balik bergurukan) hehe

Menu berbuka 1
Sup daging @ sup ayam
Telur dadar
Sayur goreng

Menu berbuka 2
3 biji telur
2 ekor ikan
Sayur secawan

Menu berbuka 3
Ayam bakar/ Ikan bakar
Sayur goreng

Menu berbuka 4
3 ketul ayam
2 cawan sayur
Sebiji kurma

Menu bersahur 1
Ayam 3-4 bakar/grg/sup
Sayur tumis

Menu bersahur 2
Ikan 4-5 ekor
Sayur goreng

Menu bersahur 3
Sup daging
Telur dadar
Sayur goreng

Menu bersahur 4
Ayam 3
Sayur 2 cawan
Sebiji kurma

Okay...selamat merancang menu atkins bulan ramadhan... Akhir sekali, selamat menjalani ibadah di bulan ramadhan...

Published with Blogger-droid v2.0.6

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...