Pages

Saturday, March 17, 2012

MAKAN SESUKAHATI

Bismillahhirrahmanirrahim….

Akhirnya dapat juga memaksakan diri ini menaip,  menghapdet blog yg dah lama tak hapdet. Ada follower baru, SWK12. Terima kasih awak sebab follow me. Sila la jenguk blog yg serabut nih mana tahu ada yang bule bagi semangat ker.

Hehe, berat terkini setakat hari ni (17/3/2012) 69KG. Berat akhir pada 30/12/2011 (tahun lepas) 66.5KG ini bermakna, selama 2 setengah bulan saya dah berjaya kumpul 2.5KG. Pergh!! Ini juga menunjukkan saya telah makan sesuka hati dan tidak senaman bersungguh-sungguh selama 2.5 bulan tersebut.

Dengan ini saya mengisytiharkan bahawa hari makan sesukahati akan tamat pada 19/3/2012 (Isnin) ini. Selamat berdiet semula untuk diri saya.

Kali ini saya dah menetapkan sedikit kelainan dalam perancangan diet saya. Saya akan menyahtoksinkan badan saya terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan Diet Atkins fasa 1,2,3&4.

1.      3 DAY DIET (3DD) 19/3-21/3

2.      MASTER CLEANSE DETOX (MC) 22/3-31/3

3.      PEMULIHAN 1/4-3/4

4.      INDUCTION 4/4-17/4

5.      Atkins Phase 2: ONGOING WEIGHT LOSS

6.      Atkins Phase 3: PRE MAINTENANCE

7.      Atkins Phase 4: LIFE-TIME MAINTENANCE

Mesti kengkawan yang membaca tak paham apa yang saya duk mengarut kat atas kan? Jangan risau anda boleh rujuk dibawah nie…

1.       3 DAY DIET (3DD) 19/3-21/3

Saya ambil maklumat ni dari dokumen: FB Bini-biniku SLIM By Shadia Darwisy

I created "Lose 10 pounds in 3 days" diet especially for women who must look gorgeous very quickly (coming party or anniversary). This is your starring moment – you need killer looking NOW and IMMEDIATELY.

Warning: This diet is very drastic and is for limited period usage. If you have health problems, first consult your doctor and ask him for an advice. The diet below is tested on myself and it works, but I can’t guarantee that if you have health problems it is suitable for you!

The main principle of “Lose 10 pounds in 3 days” diet is that you not only need to lose pounds but you also need to cleanse your body from toxins, so you skin looks shiny and smooth.

The first day

Prepare 2 litters of detox tea; you will drink it for the whole day. You can make a mix of herb teas or you can buy my favorite Daily detox tea, it is famous of its cleaning and detox features. Add 2 spoons of honey. My recommendation is to drink the tea hot because hot liquids foolish your cravings.

Breakfast: Fresh juice made from carrots and apples – 10 oz (app. 250 ml)You can drink as much as you want from your detox tea.

After breakfast: An apple

Lunch: Cucumber & avocado salad, for dressing use balsamic vinegar and salt. Drink hot detox tea.

After lunch: An apple, drink detox tea.

Dinner: Salad of grated carrots (you chose the quantity), fresh lemon juice on taste, salt and a spoon of olive oil. Drink detox tea.

The second day

Breakfast: Fresh juice made from carrots and apples – 10 oz (app. 250 ml)You can drink as much as you want from your detox tea.

After breakfast: An banana

Lunch: Tomato and avocado salad, for dressing use only balsamic vinegar and salt. Drink hot detox tea.

After lunch: A banana, drink detox tea.

Dinner: Cabbage salad (you chose the quantity), vinegar, salt and a spoon of olive oil. Drink detox tea. Hint for the cabbage: After you cut the cabbage, add salt and with hands smash the cabbage – it becomes more juicy and easier to chew. Drink detox tea.

The third day

Breakfast: Fresh juice made from carrots and apples – 10 oz (app. 250 ml)You can drink as much as you want from your detox tea.

After breakfast: Grapes – 5 oz (app. 150 grams)

Lunch: Salmon steak and cucumber salad.

After lunch: Grapes – 5 oz (app. 150 grams), drink detox tea.

Dinner: Sweet salad: grated carrots, apple, raisins and 1 oz (25 grams) walnuts. Drink detox tea.



As I mentioned above this “Lose 10 pounds in 3 days” diet is very strong and its purpose is not only to lose weight but also to cleanse your body. The result is less weight, shiny skin, self-confidence and good mood. Because you eat very low calorie I don’t recommend exercising during these 3 days, but long walks are of benefit.

There are some unpleasant feelings because of this diet: you start to clean toxins and this cause headache. Because of low calories you will feel weakness. At the third day you will start to feel the benefits of the diet – you will experience mood improvement and your clothes will look lose :-).

TAMAT



2.       MASTER CLEANSE DETOX

Saya ambil maklumat ni dari dokumen: FB KMMK By Shadia Darwisy

The Master Cleanse atau dikenali juga dgn nama The Lemonade Diet, adalah satu plan Detox yg menggunakan bahan2 organik, iaitu:

1. Lemon

2. Maple Syrup Grade B / AIR TEBU

3. Cayenne Pepper Powder

4. Sea Salt (Uniodized)

5. Laxative Tea

Hah.. kesemua bahan2 di atas adalah ramuan yg diperlukan utk membuat The Master Cleanse plan. Plan ini berjalan selama 10 hari. Dan selama 10 hari ini, kita tak boleh makan APA-APA makanan walau sedikitpun, kecuali minum Lemonade water.

Nampak ekstrim kan? Sebenarnya, ada sebab kenapa kita tak boleh makan sewaktu proses MC ni. Biar saya mulakan dulu dgn cara2 membuat.

Pertama, kita perlukan 12 sudu besar perahan Lemon utk bekalan sehari. Kita juga perlukan 12 sudu besar Maple Syrup Grade B, kira2 setengah sudu kecil cayenne pepper powder, dan kira2 1.7 Liter pure water.

Kesemua bahan2 ini dimasukkan ke dalam botol besar yg berisi pure water tadi (boleh guna Distilled water, spring water, atau air mcm RO water - tapi jangan sesekali guna TAP WATER!).Kemudian goncangkan supaya ia sebati, dan selepas tu bolehlah air ini diminum sepanjang hari. Utk yg nak kurangkan berat badan, bolehlah kurangkan Maple Syrup ke 6-8 sudu besar sehari.

Bagaimana menggunakan? Senang jer.

Setelah semua bahan2 dah ada, 3 hari (klu boleh la) sebelum nak buat MC ni, try berpuasa, minum fresh Orang Juice jer everyday... atau eat very light meal.. tujuannya, utk menyediakan perut kita dgn MC ni.

Kemudian, esok nak start MC kan, hah, malamnya, minum Laxative Tea (lax tea). Lax tea ni maksudnya ialah sebarang teh yg boleh menyebabkan perut kita meragam, supaya kita ke tandas utk membuang, agar dpt membersihkan apa yg ada dlm perut. Lax tea yg ada senna, contohnya mcm ClenX Tea dari NH Detoxlim (blh dpt dari farmasi).

Esok pagi, ambil 1 Liter air suam dan campurkannya dgn 2 sudu kecil Sea Salt (organik dan bukan iodize). Goncangkan, dan minum air ni sampai habis (klu blh, sekali minum). Ini dipanggil Salt Water Flushing (SWF). Beberapa minit atau setgh jam lepas tu, kita akan ke tandas utk membuang/membersihkan apa yg ada dlm perut (ini dikira hari pertama MC). Klu tak berjaya membuang, tambahkan ukuran garam atau kurangkan (buat eksperimen sampai dpt membuang - tapi biasanya klu ambil 1 sudu besar garam, memang dah boleh membuang, cuma kena pastikan garam yg diambil ialah jenis Organik dan BUKAN Iodize). Kalau tak boleh telan air garam nie, buleh minum lax tea jer..

Apabila terasa lapar, minum Lemonade Water yg kita dah sediakan. Sepanjang hari tu, buatlah apa2 light movement (klu dpt buat senaman, lagi bagus). Klu tak, banyakkan berjalan). Kalau kita ni jenis yg mmg suka ambil makanan bergula (seperti suka minum kopi yg bergula), semasa proses detox, kita akan mengalami simtom sakit kepala. Ini menunjukkan yg badan kita sedang mengeluarkan gula berlebihan dari dalam darah (menyembuhkan sugar-addiction kita).

Mereka yg ada high-colestrol pun blh buat MC ni. Begitu juga yg ada penyakit2 lain mcm diabetes. MC ni akan bersihkan sistem/organ2 dalaman tubuh seperti kolon, yg mana mengeluarkan bakteria/parasit dari badan, dan mengembalikan sistem imunisasi badan yg baik, juga membantu kita mengamalkan cara pemakanan yg sihat.

Kenapa kita tak boleh makan apa2 pun sepanjang tempoh MC? Ini adalah kerana, MC sedang membersihkan bakteria/parasit yg ada dlm badan. Jika ada makanan, bakteria akan terus hidup di dalam makanan yg kita makan tadi, jadi proses detoksifikasi akan menjadi sia-sia. Ini ibarat kita mahu mencuci kain dgn air bersih, tapi semasa mencuci, kita masukkan juga sabun - jadi mcmana kain nak bersih dari sabun?

Mungkin anda fikir, klu tak makan apa2, dari mana nak dpt mineral/vitamin/sumber tenaga? Mineral/vitamin ada di dalam Lemonade water yg kita ambil. Maple Syrup tu sendiri (Grade B yer) penuh dgn mineral/vitamin (sila Google). Cayenne pepper tu pula utk lancarkan peredaran darah. Lemon pula mendetoksifikasi dan memecahkan lemak.

Jika anda tak dapat buat SWF, bolehlah gantikan dgn Lax tea, malam dan pagi. Klu perut rasa cramp selepas minum lax tea, nanti bolehlah gunakan 2 mug air dgn 1 sachet lax tea klu nak minum lagi, sebab mungkin lax tea terlalu kuat utk sesetgh org, so boleh tambahkan air.

Hari yg sukar, ialah hari 1-4. Kdg2 hari 6-7 pun sukar juga. Pada waktu inilah, kita terbayang bermcm2 makanan.. cium bau jer pun dah rasa lapar.. tapi semua ni normal.. selepas hari ke 10, jangan pula terus makan.. pada hari ke 11 dan 12, minum fresh orang juice (FOJ).. pada hari ke 13, pagi minum FOJ, tengahari ambil sup sayur2, dan malam blh makan apa saja makanan yg berasaskan sayur-sayuran, atau buah-buahan SAHAJA... no bread, milk, coffee, meat atau sebagainya..

Pada hari ke 14, anda bolehlah pegi timbang berat badan, dan anda PASTI akan terkejut! Lebih gemuk seseorang tu, lebih banyak berat akan turun.. ada seorang yg buat MC ni, turun 80 pounds! Klu berat anda mcm saya, baru 132 pounds, mungkin anda cuma akan turun 10 atau 11 pound selepas 10 hari buat MC, tapi yg banyak hilang, ialah INCHES!

Anda dah boleh pakai jeans yg tak ketat! Baju pun dah longgar! Perut pun semakin slim! Kawan2 akan tegur, 'eh, apasal awak dah kurus??'

Jangan tak tau, BEYONCE pun buat MC tau!

RESEPI GUNA AIR TEBU

Utk anda yg nak gunakan air tebu pula (klu guna air tebu, tak perlu lagi guna pure water sebab air tebu tu menggantikan pure water tadi), sukatan adalah sama seperti sukatan bagi mereka yg menggunakan MS, AN atau BSM.

Sukatan Bahan2

Air tebu - 10 oz utk 1 gelas

Lemon - 2 sudu besar setiap 1 gelas

Cayenne pepper powder - 1/10 sudu teh atau secubit/ikut rasa utk setiap 1 gelas (klu bnyk sgt, nanti minuman jadi pedas, x best pula )

Laxative Tea - 1 cup/gelas (air jgn bnyk sgt, nanti xde efek pula)

Sea Salt - 2 sudu teh dicampur dgn 1 liter air (suam atau sejuk, tapi biasanya lebih baik la suam, senang sikit nak minum) - minuman ini dipanggil Salt Water Flush (SWF)

Cara2 melakukan MC

Malam sebelum melakukan MC (esok pagi) buat kali pertama, ambil 1 cup Lax Tea tadi sebelum tidur. Tujuannya utk membuatkan perut menjadi lawas supaya senang membuang pagi esok.

Hari pertama, sebaik saja bangun dari tidur, minum SWF tadi dgn perut kosong. Kita akan ke tandas utk membuang selepas kira2 30 minit -1 jam kemudian. Mcm saya, kekerapan ke tandas selepas tu ialah kira2 10 kali sehari. Sekiranya walaupun selepas ambil SWF, perut kita tidak meragam (ni tandanya perut anda kebal ), sila tambahkan atau kurangkan sukatan Sea Salt. Ini anda sendiri kena buat eksperimen la sebab setiap org mengalami efek yg berbeza oleh SWF. Mcm saya, 1st time buat MC saya guna 2 sudu besar sebab perut saya agak kebal .

Sekiranya kekerapan ke tandas memberi satu masalah buat anda, atau tekak anda tak boleh terima SWF ni (mcm saya ), maka anda bolehlah gantikan SWF ni dgn Lax tea. Bermakna, anda kena ambil Lax tea ni siang & malam.

Setelah kira2 30 minit - 1 jam anda ambil SWF atau Lax tea, maka bolehlah anda ambil Lemonade atau air tebu tadi. Ingat, 1 gelas adalah bersamaan dgn 10 oz air tebu/Lemonade. Kesemuanya ada 60 oz, maka ada 6 gelas dalam sehari. Blh juga klu nak tambah sampai 8 gelas atau lebih.

P.S SWF ni dilakukan tak kiralah jika anda guna air tebu ataupun MS, AN, BSM. Dan boleh gantikan ke Lax tea jika tak nak guna SWF (tak kira anda guna air tebu, AN, MS atau BSM).

TAMAT

Pemulihan pulak bermaksud, saya kene biasakan perut mengenal makanan pejal semula... penerangan ada di atas, selepas detox perut, kita tak boleh makan terus makanan pejal, nanti terkejut. Perlu perkenalkan secara perlahan2..


Nadiyah dah buat keputusan nak guna air tebu, so kene cari lemon, cayenne pepper powder ngn lax tea lepas nih…Untuk SWF mmg nak guna lax tea sajer…Boleh ker nih? Tak boleh makan apa-apa yer.. PADAN MUKA AKAK!!

Kesimpulannya: Malam minum Lax tea; Pagi minum Lax tea, Seharian minum 6-8 gelas air tebu yang dah dimasukkan 2 sudu lemon juice dan secubit cayenne powder bagi setiap gelas, selama sepuluh hari. Boleh minum air kosong sebagai minuman tambahan hari2 tersebut.



Pasal DIET ATKINS pulak, kene la beli buku nyer kat MPH: Diari Bagaimana Saya Kurus. Karya: Dzulfikri Zulkiflie. Keluaran: Mazni irfan Publication. Buku ni yang telah hilangkan 10kg saya dengan jayanya…

Sekian… rajin membaca tangga kejayaan…



InsyaAllah saya akan update perkembangan saya setiap hari sepanjang melakukan perancangan diet tersebut. Semua akan saya catat setiap hari dan simpan dalam bentuk software dan akan didedahkan ke dalam blog hanya setelah selesai melaksanakannya.

4 comments:

Mrs Faizal said...

fuyoo chonz, x sentuh nasi langsung tu lam diet tu.. kalu acik x mampu la...mau gigil kepala lutut ni kalu sehari x jumpa nasik

nadiya said...

Acik... Dah pernah buat x makan nasi lgsg. Insyaallah... Boleh. Acik doakan yer. Mcmana diet acik?

Mrs Faizal said...

muaakakakaka..diet pe kebende acik ni kalu pagi ptg siang mlm telan nasik jer :P

Anonymous said...

Thanks , I've just been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I've found out so far.
However, what in regards to the bottom line?
Are you certain concerning the source?

Here is my page; Klean Slim Reviews - kleanslim.net

Followers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Weight loss tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...