Pages

Tuesday, June 17, 2014

Saya kembali lagi

Lamanya tak update blog Bahagia Jiwa nih... jangan risau, jiwa saya memang tengah bahagia ni,

Hari ni hari ke 6 saya berdiet.... feeling ketosis dah mai.. so memang sepanjang hari akan tersenyum, mood akan happy jer,
antara tanda tanda ketosis yang akan saya lalui sendiri
1. mulut akan rasa macam tak sedap, tawar dan kering.
2. bangun pagi tak rasa susah, terjaga terus bangun... selalunya mesti nak feeling malas
3. ingatan semakin baik, yerla badan cergas..mood lesu takder jadi semua mcm prepare
4. mood memang happy jer... confident level tinggi walaupun masih gemok hahaha

Lepas bersalin, berat memang turun... muka dah lonjong dah, maklumla saya memang berpantang dengan betul. Tapi bila habis pantang, raya puasa pulak...huhu dugaan memang kuat... kuih raya, rendang, ketupat... saya hanya manusia biasa yang pantang tengok makanan. heheheheh

okaylah berikut adalah kronologi berat badan saya dari
sebelum diet 80kg
selepas diet 60kg
sebelum pregnant 65kg
sebelum bersalin 86.5kg
selepas bersalin dan berpantang 72kg
bekerja dan memulakan diet kali ke 2 dengan berat 75kg

saya ambil masa setahun juga nak cari mood berdiet selepas melahirkan anak ke 3 pada 6/6/2013. maklumlah saya ni menyusu penuh... pergi kerja pun perah susu untuk anak.. jadi memang nafsu makan memuncak la ibu ibu menyusu.. keazaman nk diet tu kurang kuat kan... tapi alhamdulillah dah sampai seru kut.. 12/6/2014 hari pertama saya mulakan diet... semoga berjaya lah hendaknya.

next timbangan 26/6/2014 memang mengharapkan penurunan yg banyak hehe..sebab lepas tu puasa.. dugaan kt bazaar ramadhan tu lagi kuat...so saya akan update menu setiap hari sepanjang 2 minggu berdiet. Perhatian: Diet ini adalah diet ibu menyusukan anak tau... so diet low carb nama diberi :)



4 comments:

Leyla said...

assalam akak..sama la ngan sy kak mula start diet 1.6.2014..nk buat sebulan sebelum pose...tp mkn x ingat la kak pasai bf..senam pun mula je pas tu kelaut balik...so sama2 la kita mengejar impian cam dulu balik..heheh selamat berjaya kak..chayokkk

Nadia Adam said...

waalaikumussalam leyla... seronok leyla komen, jd ceria hidup lak. sama sama kita berusaha kay.. kita kan kembar. tapi adik sekarang dah kurus. muka dah lain..akak tk kenal tau.. akak nk truskan masa bulan puasa, sekurang kurangnya akak tk makan sampai melepek mcm dulu dulu kan.. makan secara berhemah..hehehe
GUD LUCK LEYLA

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Diet Seimbang Ibu Menyusu

Followers

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Weight loss tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...